Patohistologija

     Uzorci izuzeti tokom obdukcije uključuju isečke tkiva organa (mozak, srce, slezina, pluća, bubrezi, jetra, želudac, creva i dr.), kao i uzorke telesnih tečnosti (krv, mokraća, tečnost staklastog tela oka leša, moždana tečnost itd.) Isečci organa se dalje obrađuju u patohistološkoj laboratoriji i posmatraju pod mikroskopom.

 Dijagnostika muškog fertiliteta

 

U dijagnostici muškog fertiliteta (oplodne moći) muškaraca, Zavod za sudsku medicine Niš nudi dve vrste analiza:

 

1. Spermogram - sardži informacije o broju, koncentraciji, pokretljivosti, vitalnosti i morfologiji spermatozoida. Analiza se radi posmatranjem semene tečnosti kroz adekvatno uveličanje na mikroskopu, u propisanim uslovima.

Procedura analize i sadržaja izveštaja je usklađena sa petim izdanjem preporuka Svetske zdravstvene organizacije za pregled i ispitivanje ljudske sperme (WHO 2010). Pregled je moguće obaviti na lični zahtev ili po uputu izabranog lekara, bez prethodnog zakazivanja. Prijem stranaka se vrši svakog radnog dana u vremenu od 08 do 10 časova. Materijal se daje u namenskoj prostoriji Zavoda za sudsku medicinu u Nišu (preporučen način). Izuzetno, moguće je doneti materijal od kuće u urinskoj bočici, ali samo pod uslovima da transport ne traje duže od 15 minuta od uzorkovanja i da se materijal drži na temperaturi od oko 36°C (držati bočicu ispod ruke u pazušnom pregibu).  Priprema za pregled: jedina neophodna priprema pacijenta je apstitencija (uzdržavanje od ejakulacije) koja nije kraća od 2 dana niti duža od 7 dana. Rezultati analize se izdaju narednog radnog dana u vremenu od 13 do 14 časova. Izuzetno, rezultate je moguće poslati poštom.

2. Mikrodelecije Y hromozoma - genetički poremećaji na Y hromozomu dovode do odsustva (azospermija) ili umanjene pokretljivosti (oligospermija) spermatozoida. Ovakve promene na Y hromozomu se utvrđuju putem analize DNK molekula. Kao uzorak se koristi bukalni bris (bris sluzokože usne duplje), koji možete dati u prijemnim prostorijama Zavoda svakog radnog dana od 8 do 14h ili ga možete poslati poštom.

Ovde možete preuzeti primerak:  Blanko izveštaj Spermatograma

Bulevar dr Zorana Đinđića 81, Niš

Tel/Fax: 018/4-233-776

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now